Една от най-силните валути в света - британската лира, ще има

...
Една от най-силните валути в света - британската лира, ще има
Коментари Харесай

Събития, които предстоят през 2024-а: Една от най-силните валути ще има нов облик

Една от най-силните валути в света - британската лира, ще има нов образ от средата на тази година, оповестява. Очаквано, на парите ще бъде изобразен новия крал на Англия Чарлз III.

" Очакваме да издадем банкноти с портрета на краля доникъде на 2024 година. Все още ще можете да употребявате и всички предходни банкноти с портрета на кралица Елизабет II ", оповестяват от централната банка.

Новите визия и дизайн на банкнотите с крал Чарлз III бяха предсатвени още на 20 декември 2022 година.
 Ето по какъв начин ще наподобяват новите банкноти на английската лира
Източник:

Ето по какъв начин ще наподобяват новите банкноти на английската лира

Портретът на краля ще се появи на четирите полимерни банкноти (£5, £10, £20 и £50). Останалият дизайн на парите ще остане същият. Образът на краля ще се появи на лицевата страна на банкнотите, както и в транспарантния предпазен прозорец.
 Готов е дизайнът на първите банкноти с лика на крал Чарлз III
Готов е дизайнът на първите банкноти с лика на крал Чарлз III

Предишните банкноти остават в обращение

Какво ще се случи с банкнотите на кралица Елизабет II?

Банкнотите с облика на кралица Елизабет II и новите с лика на краля ще бъдат в обращение по едно и също време. Новите пари ще бъдат отпечатани единствено, с цел да заменят тези, които са износени и с цел да отговорят на вероятно общо нарастване на търсенето на банкноти.

С течение на времето в приложимост ще останат новите пари.

" Много съм горделив, че централната банка показа дизайна на нашите нови банкноти, на които ще бъде изобразен портрет на крал Чарлз III ", съобщи още през 2022 година шефът на Bank of England Андрю Бейли в изказване.

Той акцентира, че кралят ще бъде едвам вторият монарх, който ще бъде изобразен на банкноти на банката.

Коронацията на краля

Припомняме, че коронацията на крал Чарлз III се състоя на 6 май 2023 година. Това беше най-голямото церемониално събитие във Англия от седем десетилетия насам. По традиция и като увещание на историческия факт, че Англия и Шотландия са имали разнообразни монарси до 1603 година, в Шотландия имаше обособена гала.

В катедрала " Сейнт Джайлс " в Единбург Чарлз III получи короната на Шотландия, както и жезъл и меч, направени от злато, сребро и скъпоценни камъни.

Короната е направена за шотландския крал Джеймс V през 1540 година и употребена за коронясването на кралица Мери през 1543 година. Смята се, че скиптърът е даден на Джеймс IV от папа Александър VI през 1494 година. Мечът е нов, наименуван е на починалата английска кралица Елизабет II.

Церемонията по коронацията струваше към 100 милиона английски лири.
 Колко коства коронацията на Чарлз III
Колко коства коронацията на Чарлз III

А кой я заплаща?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР